Τεχνική Κολύμβηση

Η τεχνική κολύμβηση είναι ένα σχετικά νέο άθλημα και θεωρείται η εξέλιξη της κλασικής κολύμβησης. Το 1ο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της τεχνικής κολύμβησης έγινε το 1967 στην Ιταλία και το 1ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα το 1976 στην Γερμανία και στην Ελλάδα άρχισε να δραστηριοποιείται στις αρχές του 1960. Η τεχνική κολύμβηση είναι άθλημα με ιδιαίτερο τρόπο κολύμβησης. Η ιδιομορφία της έγκειται στο γεγονός ότι η παραγωγή προωθητικής δύναμης γίνεται από τα κάτω άκρα μέσω της δελφινοειδούς κίνησης με τη χρήση του μονοπέδιλου από τον αθλητή. Χαρακτηρίζεται από την ταχύτητα και τις δεξιότητες των αθλητών να παράγουν δύναμη μέσα από συγκεκριμένη κίνηση. Αυτό απαιτεί εξειδίκευση από τον αθλητή που θα πρέπει να καλλιεργηθεί από τη νεαρά ηλικία.

Τα αγωνίσματα για τους άνδρες και τις γυναίκες είναι: 50μ Άπνοη (κολύμβηση 50μ χωρίς αναπνοή και κάτω από την επιφάνεια του νερού), 100μ, 400μ και 800μ Υποβρύχιο (κολύμβηση κάτω από την επιφάνεια του νερού και με τη χρήση ειδικής φιάλης με συμπιεσμένο αέρα, ρυθμιστή και συγκεκριμένου τύπου μονοπέδιλο), 50μ 100μ 200μ 400μ 800μ και 1500μ Επιφάνειας (κολύμβηση στην επιφάνεια του νερού με τη χρήση αναπνευστήρα και συγκεκριμένου τύπου μονοπέδιλο) και 50μ, 100μ, 200μ και 400μ Bifin (κολύμβηση ελευθέρου με συγκεκριμένου τύπου διπλά πέδιλα). Επίσης υπάρχουν και δυο σκυτάλες οι 4×100μ και 4×200μ Επιφάνειας.

Ηλικίες

Αγόρια-Κορίτσια:  από 9 ετών και άνω.

Συμμετοχή σε Αγώνες

Οι αθλητές της τεχνικής κολύμβησης συμμετέχουν σε ημερίδες ορίων όπου προσπαθούν να επιτύχουν ανάλογες επιδόσεις, όπως ορίζονται από την ομοσπονδία (ΚΟΕ), για τη συμμετοχή τους στα Πανελλήνια πρωταθλήματα κατηγοριών και της Ανοικτής κατηγορίας (Όπεν). Μέσα από τα πρωταθλήματα οι αθλητές, ανάλογα με τις επιδόσεις τους, έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν τα απαιτούμενα όρια για τη συμμετοχή τους στις Εθνικές ομάδες.

Προπονήτρια της ομάδος είναι η Νατάσα Θώδη.

Αθλητική Κολυμβητική Ακαδημία Καρδίτσας - Με το δεξί ξεκίνησε η κολυμβητική χρονιά για την Αθλητική Κολυμβητική Ακαδημία Καρδίτσας (Α.Κ.Α.Κ.) & τον ΑΣΚ Ολυμπιακός